Festa Major de Valldoreix

Festa Major de Valldoreix

0 6825

La Festa Major de Valldoreix atreu des de fa anys visitants d’arreu el territori convertint la vila en un espai per grans i menuts, amb l’organització d’activitats per a tots els gustos durant tres dies del mes de setembre, per celebrar el dia de Sant Cebrià, patró de la vila.

La Festa Major se celebra des de l’Edat Mitjana per celebrar la festivitat de Sant Cebrià (16 de setembre). El primer programa de festa major del qual es té constància correspon a l’any 1912: al matí es va celebrar la tradicional missa major, amb la música de l’Orfeó de Rubí i amb un sermó del mossèn Gil Parès i Vilasau, capellà tinent de la Cripta de la Sagrada Família de Barcelona. La jornada va continuar amb una processó i, al finalitzar les cerimònies religioses, els vilatans van oferir un ball de rams a l’era de Can Cadena. La comissió organitzadora la formaven Francesc Busquets i Rodolf Llacuna.

Posteriorment, al llarg del segle XX la Festa Major ha anat canviant el seu format i les dates de celebració. Fins als anys 50 la festa només se celebrava el dia de Sant Cebrià, ja que, a causa de la importància dels estiuejants, fins a l’any 1978 la festa més important de la vila fos la de l’Assumpció (15 d’agost), mentre que la festivitat de Sant Cebrià quedà relegada a un segon i més íntim pla.

Amb la restauració de la democràcia, Josep Lluís Martínez va arribar a la presidència de l’Entitat Local Menor de Valldoreix l’any 1979. Va ser llavors quan la festa major s’unificà en una sola, la de Sant Cebrià, amb l’objectiu de relacionar a tots, residents i estiuejants, i amb la voluntat de fer poble. A partir de llavors, la festa grossa de Valldoreix va ser organitzada per una comissió, que al principi era depenent del Consell Cultura.

Durant tota la història de la festa major, els grups i orquestres que han desfilat per l’escenari de Valldoreix han estat diversos. Grups com Marabú, Huapachá Combo, La Vella Dixeland Band, Orquestra Plateria, La Salseta del Poble Sec, Orquestra Tràfic, Los Mustangs, i alguns grups de jazz s’han encarregat d’amenitzar el ball de festa major.

Per altra banda, el teatre ha estat sempre present a la festa major. Ja sigui, per una banda, amb el teatre aficionat dels grups del mestre Perbellini, de Manel Aran o l’històric Grup de Teatre Espiral o, per altra banda, teatre professional, amb actuacions d’artistes com Pepe Rubianes o Vol Ras.

Els esports també han jugat un paper important a la festa major, amb competicions organitzades per diverses entitats: hockey patins a la pista de la família Priantecross popular, futbol sala, voleibol, cursa ciclista, handbol, bàsquet, simultànies d’escacs, l’open de tenis de taula (celebrat des de 1981), el trial indoor els anys 1983 i 1984 en són un recull.

Les activitats infantils estaven marcades pels pallassos i la xocolatada. Com a actes populars durant els vuitanta s’incorporaren la Sardinada i el concurs de paelles.

En l’àmbit cultural, l’any 1980 s’incorporà la primera edició del Premi Literari Valldoreix, l’any 1983 s’inicià la Mostra d’Art de l’APVV i el Concurs de Pintura Ràpida i, des del 1984 i fins al 1993, es va celebrar la Fira de Brocanters.

La Festa Major de Valldoreix és una convocatòria a la rauxa i la diversió, i alhora és una cita ineludible per a tots els apassionats de la cultura i l’entreteniment, que poden trobar-se a la festa grossa de la vila un espai comú con gaudir amb família i amics de l’ampli ventall d’activitats que tradicionalment ofereix la festivitat.

ARTICLES SIMILARS

0 6244

NO HI HA COMENTARIS

Deixar una resposta