Les Milles de Valldoreix homenatjaran a la Comissió Veritat, Memòria i Reconciliació...

Les Milles de Valldoreix homenatjaran a la Comissió Veritat, Memòria i Reconciliació de les Dones Colombianes a l’Exterior

L’entitat aglutina les dones colombianes immigrades de Sant Cugat que comparteixen les seves diferents experiències migratories i les documenten com un exercici de sanació dels traumes provocats pel conflicte armat al seu país d’origen i les seves conseqüències directes i indirectes.

Una taula parada plena de plats típics colombians o un simple cafè és l’excusa perfecta per a què les membres de la Comissió Veritat, Memòria i Reconciliació de les Dones Colombianes a l’Exterior pugin crear l’escenari ideal per a la creació d’una memòria col·lectiva comuna a través de compartir la veritat individual de cada una d’elles sobre com van viure el conflicte armat a Colòmbia, el seu procés migratori i l’adaptació a la nova realitat en el país d’acollida.

L’associació centra la seva activitat en cobrir quatre necessitats fonamentals com són; Sanar el trauma causat, tan pel conflicte armat com pel procés de sortida del seu país d’origen i l’arribada al país d’acollida; i contribuir als processos formals de veritat, memòria i reconciliació a Colòmbia, a partir de la experiència vivencial de la diàspora -sobre tot en relació amb una futura Comisió de la Veritat. Els altrs grans pilars són la facilitació dels processos d’integració i el desenvolupament d’una metodologia innovadora per a la participació de les dones colombianes en el procés de pau.

Un altre dels grans objectius que la comissió busca aconseguir amb el seu treball és posar de relleu que en molts casos les persones que han arribat a Catalunya des de Colòmbia –com també arreu del món- ho han fet fugint d’una guerra i de les seves conseqüències i que aquest fet les ha marcat de per vida.

Les trobades de la comissió se sustenten en la documentació de l’impacte que la guerra i la migració ha tingut sobre les dones colombianes a la diàspora, així com els mecanismes que han desenvolupat, al llarg dels anys, per tal de superar aquestes experiències traumàtiques. Des d’aquestes premises es pretén empoderar les dones com a elements actius de transformació social, política i cultural, tan a Colòmbia com als països d’acollida.

NO HI HA COMENTARIS

Deixar una resposta