Un arqueòleg valldoreixenc participa en la troballa de restes egípcies inèdites a...

Un arqueòleg valldoreixenc participa en la troballa de restes egípcies inèdites a la necròpolis de Saqqara

0 451

El valldoreixenc Marc Orriols és un dels membres del grup d’egiptòlegs i especialistes en jaciments arqueològics que el passat 22 de juny va informar de la troballa de restes mai documentades a l’emplaçament de la necròpolis de Saqqara, un dels assentaments funeraris més importants de la civilització egípcia.

Un equip d’investigadors catalans va iniciar, juntament amb un grup de professionals del Servei d’Antiguitats d’Egipte, una expedició amb la finalitat de preservar els valuosos objectes i materials soterrats a la zona on fa milers d’anys s’alçava la gran necròpolis de Saqqara, situada als afores de la ciutat de Memfis. Marc Orriols, valldoreixenc de naixement i membre fundador del Grup d’Estudis de Valldoreix-Valldaurex, és un dels protagonistes de la troballa que el grup d’arqueòlegs va treure a la llum en aconseguir desenterrar restes amb una cronologia datada entre el paleolític i l’Imperi Bizantí.

Tot i que l’objectiu inicial del projecte era una ‘missió de rescat’ per recuperar i protegir amb urgència restes del patrimoni egipci, les exploracions arqueològiques han deixat al descobert aquestes noves restes, de les quals els especialistes no en tenien constància. Els descobriments ajudaran els especialistes a elaborar una descripció més curosa de la història de la zona i aproparan als investigadors a indagar en la cerca arqueològica de l’assentament, un dels més importants d’Egipte i que va estar en ús des d’aproximadament l’any 3050 aC fins a l’època cristiana.

L’espai funerari de Saqqara és una de les centenars de necròpolis que s’estenen arreu del territori, que fa milers d’anys estava sota dominació de les dinasties de l’antic Egipte. L’emplaçament del monument funerari està situat als afores de la ciutat de Memfis, a gairebé 30 quilòmetres d’El Caire i a 17 quilòmetres de Gizeh, concretament a la ribera occidental del riu Nil. Les tasques de prospecció arqueològica estan centrades en l’àrea coneguda amb el nom de Kom el-Khamaseen i han de servir per determinar el nombre i tipologia de les tombes de la zona i per preparar les excavacions que les autoritats científiques preparen pel 2020.

La UAB ja va realitzar excavacions arqueològiques a la zona l’any 1997, quan els especialistes van observar a través d’evidències trobades a la pedra que l’emplaçament funerari de Saqqara era originari de finals del Regne Antic.

NO HI HA COMENTARIS

Deixar una resposta