Cercador per paraules clau

Arbrat

Arbres de Valldoreix

Aquest llibre s’edita l’any 2006 fruït del treball de Fèlix Mestres, Josep Ma. Pujols, Francesc Sanjust i Miquel Batet, un grup de veïns de la vila, que de forma voluntaria, i en col·laboració amb Josep Castellví, Jordi Roca i Joan Valls del Club Muntanyenc de Sant Cugat, van elaborar un recull en fitxes didàctiques dels exemplars arboris més valuosos per la seva edat, raresa, bellesa i història. Cada fitxa inclou el nom comú, la familia, el gènere, l’espècie, l’alçada i perímetre del tronc, la forma, l’edat, l’estat de conservació i la localització. La guia recull tant arbres ubicats en terrenys privats, dels quals es van encarregar Mestres, Pujols, Sanjust i Batet, com exemplars situats en espais públics, que van ser recopilats per Castellví, Roca i Valls.

Arbres1

Catàleg Arbrat

Valldoreix és una vila situada en un entorn natural privilegiat, a tocar del Parc Natural de la Serra de Collserola. Aquest entorn natural és una de les característiques més valorades pels valldoreixencs i valldoreixenques. És per això que des de l’Administració es fomenta la seva preservació. A més, els arbres i arbredes d’un poble formen part del seu patrimoni, del seu paisatge i es troben fortament arrelats en l’imaginari col·lectiu i en les vivències personals dels seus ciutadans. Per aquest motiu l’EMD de Valldoreix pretén assegurar la continuïtat del nostre patrimoni natural mitjançant figures de protecció com el Catàleg d’Arbres i Arbredes d’Interès Local.

La normativa d’arbres monumentals a Catalunya es va iniciar al juny de l’any 1987 quan la Generalitat de Catalunya va publicar el primer decret sobre arbres monumentals i a l’Ordre del 20 d’octubre del mateix any ja es van declarar els tres primers exemplars: el Pi de les tres branques (I i II) i el Roure de Can Codorniu. Actualment hi ha prop d’un miler de grans arbres estudiats i d’un centenar de declarats, des d’aleshores, un gran nombre de municipis de Catalunya han decidit protegir el seu patrimoni arbrat, a través de la figura del Catàleg d’arbres i arbredes d’interès.

Per tot l’anterior, l’EMD de Valldoreix procedeix a elaborar el present Catàleg d’Arbres i Arbredes d’Interès Local, per tal de protegir els arbres i arbredes inclosos en els Annexos 1 i 2.

Finalment, per tal d’assolir una preservació real i efectiva d’aquest patrimoni i atès el marc legal aplicable per la protecció dels arbres i arbredes, el Ple de la Junta de Veïns de Valldoreix, el 17 de juliol de 2014, va aprovar el present catàleg d’arbres i arbredes d’interès local de Valldoreix.

Reglament de protecció de l'arbrat de Valldoreix

Valldoreix es troba situat a l’extrem nord del Parc Natural de la Serra de Collserola. Aquesta proximitat a un espai natural protegit genera un equilibri entre l’ús residencial i els béns naturals, que cal preservar. L’objecte d’aquesta ordenança és establir normes de regulació i gestió de l’arbrat de Valldoreix per tal de garantir la seva continuïtat.

Descarregar reglament

També et pot interessar