Cercador per paraules clau
15 juny 2022

Ajuntament i EMD demanen màxima prudència i col·laboració ciutadana per prevenir incendis forestals

L’augment de la temperatura a Collserola (+10% any 2021) i la manca de precipitacions (-53%), posen en alerta les administracions. Els treballs de gestió forestal a can Monmany i els nous vehicles de Protecció Civil, novetats d’enguany de la campanya. L’Ajuntament també està repartint una guia a les urbanitzacions sobre com actuar en cas d’incendi i està preparant uns plànols preventius d’evacuació, mentre que l’EMD repartirà un BAN a totes les llars on es detallen les mesures de prevenció d’incendis forestals i les prohibicions d’utilitzar pirotècnia, llençar petards i fer fogueres, durant la celebració de les properes revetlles de Sant Joan i Sant Pere. El període d’alt risc d’incendis s’inicia avui, 15 de juny, i s’acabarà el 15 de setembre

La regidora de Sostenibilitat i comissionada per l’Emergència Climàtica, Alba Gordó, el regidor de Seguretat Ciutadana, Francesc Carol, el president de l’EMD de Valldoreix, Josep Puig, i la vocal de Medi Ambient valldoreixenca Susana Herrada han presentat aquest matí la campanya de prevenció d’incendis forestals d’aquest any 2022. L’acte també ha comptat amb representants dels voluntaris de l’ADF i de Protecció Civil.

Enguany Ajuntament i EMD han elevat el to a l’hora de demanar a la ciutadania la màxima col·laboració i prudència per evitar un incendi forestal. En aquest sentit, s’ha alertat de l’augment sostingut de la temperatura dels darrers anys i l’efecte negatiu que pot tenir per afavorir els incendis forestals.

En el cas de l’àrea de Collserola, l’any 2021 s’ha registrat en tots els mesos de l’any una temperatura superior a la mitjana (Font: Observatori Fabra). La mitjana anual ha estat de 16’4º, un augment del 10% respecte la mitjana històrica (14’8º període 1914-2020). Cal destacar, també, que els mesos de febrer i juny la temperatura ha superat en més de 3° la mitjana. De fet, des del 1996 cada any s’han registrat augments de temperatura per sobre de la mitjana. Aquesta situació comporta més evapotranspiració, menys aigua disponible per les plantes i vegetació més seca.

De la mateixa manera la precipitació ha estat per sota de la mitjana tots els mesos de l’any (excepte novembre). El resultat ha estat una suma anual de només 327,6 l/m2, la mes baixa des de 1914. Això suposa un 53% menys de precipitació si es té en compte que la mitjana del període històric 1914-2020 és de 619 l/m2.

Davant d’aquesta situació, l’Ajuntament ha activat diverses accions per intentar mitigar el risc d’incendi tenint en compte que el 40% del terme municipal és zona forestal.

 

 

Josep Puig, president de l’EMD de Valldoreix: ‘La gent ha de ser molt curosa amb tot el que té a veure amb el foc, perquè ens hi juguem molt. Ens ho juguem tot. Hem de posar tots els esforços en mentalitzar a la gent per evitar cap incendi, perquè literalment ens hi va la vida’.

 

 

 

 

 

Balanç incendis 2021

L’any passat es van cremar 1’4 hectàrees en un total de 16 incendis en zones de matolls. Tot i no ser una xifra molt elevada, ha augmentat respecte l’any 2020 (0’18 hectàrees) o l’any 2019 (0’88 hectàrees).

Tornar a Actualitat

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedin

Notícies relacionades

17-06-2024

Prohibits els coets, els petards i les fogueres; Valldoreix es prepara per a les revetlles i l’estiu

11-06-2024

Junts i Lliures per Europa, candidatura més votada a les eleccions al Parlament Europeu a Valldoreix

24-05-2024

Una setantena de veïns i veïnes assisteixen a la xerrada sobre prevenció d’incendis a Valldoreix

17-05-2024

Ple de maig; pròrroga a l’EMV i Momotaro, zona de ‘petó i adéu’ a l’estació i festius locals