Cercador per paraules clau
07 maig 2024

El CAP de Valldoreix acull una prova pilot per implantar la prescripció social

El programa “Prescripció social i salut” (PSS) del CatSalut es començarà a implantar aquest mes de maig al municipi en una prova pilot que es desenvoluparà al CAP Valldoreix. Així s’ha explicat durant la roda de premsa, celebrada aquest dilluns a l’Ajuntament de Sant Cugat, on  l’alcalde, Josep Maria Vallès i el president de l’EMD de Valldoreix, Juanjo Cortés; juntament amb la regidora de Salut, Núria Fernàndez; la vocal de Salut de l’EMD, Susanna Casta; la cap de Servei de Salut Pública Vallès Occidental Oest, Txus Tolosa; i la directora del CAP Valldoreix, Montse Gavagnach, han desgranat els detalls de la iniciativa pionera a la ciutat.

La prescripció social és un mecanisme a través del qual un professional de la salut i un pacient identifiquen junts activitats participatives per millorar la seva salut i benestar emocional. L’objectiu és oferir alternatives a la medicalització dels malestars de la vida quotidiana a persones amb limitat benefici de la medicina tradicional i que perceben una manca de participació social o sentiment de solitud. D’aquesta manera s’aconsegueix disminuir el risc d’aïllament dels pacients i millorar la seva qualitat de vida. Aquest programa, impulsat pel departament de Salut de la Generalitat, ja funciona a altres poblacions de Catalunya.

Després de la posada en marxa de la prova pilot al CAP Valldoreix , progressivament s’anirà implantant a la resta de CAPs del municipi. En primera instància, EMD de Valldoreix i Ajuntament de Sant Cugat han treballat conjuntament per identificar quins recursos poden estar a disposició dels professionals de l’atenció primària per tal que puguin fer la prescripció social. Ja s’ha format personal mèdic i d’infermeria del CAP Valldoreix per tal de donar a conèixer aquests recursos.  

De moment s’està treballant conjuntament amb 9 entitats del municipi que s’han sumat d’inici a aquest projecte, de les quals 6 són de Valldoreix com són: l’Associació Coral l’Harmonia de Valldoreix (inclou la coral jove Music’al Cor), el Casal de la Gent Gran de Valldoreix, l’Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix, l’Associació Els Marxosos del Vallès, i Valldoreix Espais Naturals (VEN). Les tres entitats restants adherides són l’Ateneu Santcugatenc, La Unió Satcugatenca i el gimnàs Eurofitness Sant Cugat.

En aquest sentit el president de l’EMD, Juanjo Cortés ha volgut destacar el paper del teixit associatiu valldoreixenc del qual ha dit ‘‘estem contents que la prova pilot es faci a Valldoreix, perquè som una vila amb un gran potencial social i el nostre teixit associatiu és un valor patrimonial que tenim com a poble i que reflecteix la nostra identitat pròpia’

A través del treball col·laboratiu entre administració local, entitats socials i Agència de Salut Pública de Catalunya, s’aniran ampliant els recursos que es posaran a disposició dels professionals de la salut.  

S’estima que el 20% de les consultes a l’atenció primària estan relacionades amb el malestar emocional o la salut mental.

Tornar a Actualitat

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedin

Notícies relacionades

17-06-2024

Prohibits els coets, els petards i les fogueres; Valldoreix es prepara per a les revetlles i l’estiu

11-06-2024

Junts i Lliures per Europa, candidatura més votada a les eleccions al Parlament Europeu a Valldoreix

24-05-2024

Una setantena de veïns i veïnes assisteixen a la xerrada sobre prevenció d’incendis a Valldoreix

17-05-2024

Ple de maig; pròrroga a l’EMV i Momotaro, zona de ‘petó i adéu’ a l’estació i festius locals