Cercador per paraules clau
03 juny 2022

El Parlament de Catalunya insta a l’Estat a permetre que les EMD catalanes puguin accedir als fons NextGen

El Parlament de Catalunya va aprovar ahir dijous una proposta de resolució, presentada pel grup parlamentari d’ERC, per tal que les Entitats Municipals Descentralitzades (EMD) de Catalunya puguin optar als fons europeus Next Generation. La resolució aprovada insta al Govern de la Generalitat a exigir a l’Estat que faci les modificacions legislatives que calgui per tal de permetre que les EMD es puguin acollir a les subvencions del Programa DUS 5000 i que s’aprovin altres programes que estableixin les mateixes condicions.

El text aprovat considera que el criteri establert a les bases per atorgar els ajuts europeus és totalment injust i suposa una clara discriminació cap a les EMD, perquè les exclou a l’hora d’optar a un gran paquet econòmic, que suposa una oportunitat única per dur a terme polítiques transformadores i per a millorar la vida dels seus habitants. La resolució també defensa que les EMD són les administracions locals més infrafinançades i que, si a més, es troben amb aquesta situació d’exclusió de les convocatòries d’ajuts europeus per formar part d’un municipi, se les condemna a un futur incert.

La proposta aprovada reconeix les EMD com les administracions locals més properes al ciutadà i que juguen un paper fonamental a l’hora de fixar la població en els entorns rurals i de muntanya, per tal de lluitar contra el despoblament del territori i encarar aquest repte demogràfic. La inclusió de les EMD de Catalunya en el programa DUS 5000 els hi permetria l’accés a un paquet de subvencions que pretén promoure l’ús d’energies netes en el marc dels Fons europeus Next Generation i que, a més, pretén reactivar l’economia europea per intentar deixar enrere els efectes adversos que la COVID-19 ha provocat a les nostres societats.

A Catalunya hi ha un total de 65 Entitats Municipals Descentralitzades (EMD), les quals gaudeixen de personalitat jurídica pròpia, pressupostos propis, plena autonomia dins de les seves competències i estan representades per un president/a que és escollit per sufragi universal directe. Actualment aquesta convocatòria les exclou a totes, estant doblement discriminades aquelles EMD que no poden participar-hi ni de forma directa ni des del municipi al qual pertanyen.

Proposta de resolució sobre la participació de les entitats municipals descentralitzades dels fons europeus Pròxima Generació

Tornar a Actualitat

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedin

Notícies relacionades

17-03-2023

El Dia Internacional de la Dona marca el ple de març de l’EMD de Valldoreix

15-03-2023

Prohibit fer foc al bosc: Valldoreix està des d’avui i fins al 15 d’octubre en període de risc d’incendi forestal

14-03-2023

L’Escola de Música de Valldoreix celebra 25 anys d’ensenyaments musicals a la vila amb un gran concert

13-03-2023

Valldoreix celebra el Dia de la Dona amb una obra teatral reivindicativa i caminant per la igualtat