Cercador per paraules clau
09 febrer 2022

Comencen a Can Monmany els treballs forestals d’un projecte pilot per adaptar el bosc de Collserola al canvi climàtic

El bosc entre la masia de Can Monmany i el Puig Madrona és des d’avui objecte d’una actuació de gestió forestal que, en un total de 10,2 hectàrees, té com a objectius principals la disminució del volum i continuïtat de la biomassa (arbres i matollar) -especialment de la fracció fàcilment inflamable- i la promoció del creixement, que ha de donar com a resultat un bosc amb menys arbres i de major dimensió i vitalitat. Això farà que s’acceleri la seva adaptació a condicions de sequera recurrent i se’n millori la resistència i la capacitat de resposta en cas d’incendi. La intervenció també persegueix l’objectiu de conservar la biodiversitat forestal present i efectuar actuacions que l’afavoreixin.

La tria de l’entorn de Can Monmany i el Puig Madrona per executar aquesta actuació s’ha determinat per ser aquest un Punt Estratègic de Gestió (PEG), considerat prioritari per a la prevenció i l’extinció d’incendis a la Serra de Collserola. Un cop enllestida l’actuació està previst que, durant els propers 15 anys, millori el balanç de CO2 d’aquest bosc i s’eviti l’emissió de més de 7.000 tCO2 a l’atmosfera, en cas d’incendi. Amb els treballs es preveu, també, disminuir el consum d’aigua per part de l’arbrat, al mantenir arbres més grans i vitals, i millorar la capacitat d’acollir biodiversitat.

Aquests treballs -coordinats pel Centre de la Propietat Forestal i amb participació de la Oficina Catalana del Canvi Climàtic i la col·laboració de l’EMD-de Valldoreix i l’Ajuntament de Sant Cugat- són una prova pilot del projecte Life Climark, cofinançat per la Unió Europea. La iniciativa promou la gestió forestal multifuncional per a l’adaptació i la mitigació del canvi climàtic, oferint a les empreses una via d’entrada als circuits del finançament ambiental, mitjançant el nou mercat de crèdits climàtics. Aquest sistema consisteix en oferir a les empreses la possibilitat de comprar crèdits climàtics amb els quals sufragar una part o la totalitat d’un projecte forestal. L’empresa a canvi obté la marca Crèdit Climàtic que li ofereix visibilitat i transparència. Els crèdits climàtics ofereixen a les empreses la possibilitat de compensar voluntàriament la seva petjada de carboni i hídrica, invertint en gestió forestal a Catalunya.

Més informació a: https://lifeclimark.eu/

 

Tornar a Actualitat

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedin

Notícies relacionades

07-05-2024

El CAP de Valldoreix acull una prova pilot per implantar la prescripció social

19-04-2024

Videocàmeres a l’estació, adhesió a la Xarxa de Refugis Climàtics i límit de temps a l’acció de govern, al Ple d’abril

02-04-2024

Eleccions al Parlament de Catalunya del 12-M: On es vota a Valldoreix?

22-03-2024

Foment de l’ús del català i ambició climàtica al Ple de març de Valldoreix