Cercador per paraules clau
15 març 2023

Prohibit fer foc al bosc: Valldoreix està des d’avui i fins al 15 d’octubre en període de risc d’incendi forestal

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural informa que a partir d’aquest dimecres, dia 15 de març, fins al 15 d’octubre no es pot encendre foc sense autorització al bosc ni en la franja de 500 m que l’envolta. Aquesta prohibició recollida en el Decret 64/1995 té com a objectiu la prevenció dels incendis forestals. La norma estableix que no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals, sense una autorització expressa del Departament d’Agricultura. Tampoc no es poden fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura.

Dins de les àrees recreatives del Parc de Collserola i en parcel·les privades només es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires. També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

Sol·licitud d’autorització

Si, malgrat tot això, hi ha la necessitat de fer foc, cal presentar la sol·licitud d’autorització al web https://agricultura.gencat.cat, amb un mínim de 10 dies d’antelació on consti el telèfon mòbil (obligatori) i l’adreça del correu electrònic on enviar l’autorització o la denegació. En el cas de que l’activitat hagi estat autoritzada, la persona que la realitza haurà de complir totes les condicions genèriques i específiques que consten en l’autorització. Una de les condicions és dur el telèfon mòbil que s’ha fet constar a la sol·licitud, per rebre les actualitzacions del pla Alfa (nivells de risc d’incendi) mitjançant les quals es poden anul·lar els permisos i també, lògicament, per trucar al 112 en cas d’emergència.

Més informació a: https://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/medi-natural/incendis-forestals/

Condicions tècniques que han de complir les barbacoes per poder fer foc durant el període de risc d’incendi forestal:

L’ús del foc “a l’aire lliure” és una activitat de risc d’incendi forestal si es fa a menys de 500 metres de terrenys forestals, siguin boscos o matolls.

Aquest precepte inclou algunes excepcions:

– Es poden utilitzar les barbacoes d’obra amb mataguspires i fogons de gas dins de les parcel·les de les urbanitzacions. 

– Es poden utilitzar les barbacoes d’obra de les àrees recreatives que compleixen amb tota la normativa i que no estiguin clausurades. 

– Si es disposa d’una autorització expressa emesa per la Generalitat per a fer aquesta activitat. De forma habitual NO s’autoritzen focs recreatius o per cuinar aliments durant l’estiu. Tot i això, aquesta mateixa activitat, desenvolupada dins una edificació tancada a 4 parets i amb la sortida de fums protegida és viable tot l’any i no necessita autorització. 

En cas d’activació del nivell 3 del pla ALFA, resten prohibides totes les activitats. s’actualitza diàriament i es pot consultar al web: http://www.gencat.cat/medinatural/incendis/plaalfa/

Període entre el 16 d’octubre i el 14 de març:

Entre el 16 d’octubre i el 14 de març, està permès l’ús de fogons i barbacoes portàtils en terrenys forestals i a la franja de 500 metres que els envolta, però s’ha de comunicar prèviament al Departament d’Acció Climàtica, directament a aquest enllaç https://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/8776-autoritzacio-activitats-risc-incendi?moda=2o a través de l’EMD-Valldoreix/Consell Comarcal.

Cal complir les condicions següents: 

– Cal netejar el lloc on es fa el foc de qualsevol element combustible (vegetació o altres elements) en un radi de 3,5 metres. El foc es farà com a mínim a 10 metres de distància dels arbres adults. 

– Les flames han de ser petites, no superaran en cap cas els 3 metres d’alçada.

– En cap cas s’abandonarà el foc fins que no estigui totalment apagat i sempre començarà i acabarà amb la llum del dia.

 

Tornar a Actualitat

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedin

Notícies relacionades

20-02-2024

L’EMD de Valldoreix inverteix 334.000€ en renovar i millorar la claveguera del torrent de Can Badal

19-02-2024

Els delictes es redueixen en un 11,3% a Valldoreix durant el 2023

19-02-2024

Pressupost prorrogat i retorn de la pagesia i la ramaderia a Collserola al ple de febrer

08-02-2024

La valldoreixenca Carmina Puig guardonada amb el XII Premio Estatal del Trabajo Social