Cercador per paraules clau
17 febrer 2016

Valldoreix encara la temporada de cria de l’eruga processionària amb els deures fets

Enguany la campanya de lluita contra aquesta plaga pren més importància, atès que les altes temperatures registrades durant l’hivern faciliten la proliferació als arbres dels nius d’aquests insectes.

Des de l’àrea de Medi Ambient de l’EMD de Valldoreix s’ha posat especial cura en el tractament d’aquelles zones en què l’activitat humana i, en especial la dels infants, pot entrar en contacte amb els costums reproductius de l’eruga processionària. Durant la seva activitat els insectes desprenen uns pèls irritants que en contacte amb la pell, els ulls i les cavitats bucal i nasals pot produir erupcions, reaccions al·lèrgiques i urticària, entre d’altres afeccions. Cal tenir també en compte el contacte entre els animals de companyia i les erugues, ja què els efectes dels pèls urticants també els afecten i els poden provocar greu inflamació de la llengua i les vies respiratòries.

En concret les zones sobre les que s’ha actuat al territori de Valldoreix són el bosc del CAP de Valldoreix, a la confluència entre el passeig Valldoreix i el passeig Olabarria, la zona del Casal de Cultura i L’Escola Ferran i Clua, el parvulari i l’Escola Bressol de Valldoreix. El tractament que s’ha dut a terme per controlar la proliferació de l’eruga consisteix en l’aplicació d’un tractament fitosanitari d’origen biològic, inofensiu tant per a persones com per a animals, a base de Bacillus thuringiensis. El tractament s’aplica a les fulles dels pins justament en el període en que les larves de la processionària surten dels ous i comencen la seva fase d’engreix, alimentant-se d’aquestes fulles, fet que provoca la seva desaparició.

Tornar a Actualitat

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedin

Notícies relacionades

25-07-2022

El ramat de rucs de Can Domènech ja pastura pel sotabosc de l’entorn forestal de Valldoreix

15-06-2022

Ajuntament i EMD demanen màxima prudència i col·laboració ciutadana per prevenir incendis forestals

01-06-2022

El projecte de renaturalització del torrent de Can Badal rep una subvenció de 28.300€ de la Generalitat

18-05-2022

La masia de Can Domènech de Valldoreix impulsa un projecte de pastura amb rucs a Collserola

25 juliol 2022

El ramat de rucs de Can Domènech ja pastura pel sotabosc de l’entorn forestal de Valldoreix

Els propietaris de la finca de Can Domènech, situada als peus del Puigmadrona i a cavall entre els termes de Valldoreix i El Papiol, ha donat aquest dilluns 25 de juliol el tret de sortida del projecte de silvopastura amb rucs, que consisteix en una prova pilot per introduir un ramat de rucs que pasturaran una superfície de 15 hectàrees dins dels terrenys del mas valldoreixenc.

L’objectiu de la iniciativa és utilitzar els ases per reduir el material combustible del sotabosc, contribuir a la recuperació d’espais oberts com a mesura de millora de la biodiversitat i d’aquesta manera prevenir els incendis forestals a la serra de Collserola. L’estrena oficial del nou ramat de rucs s’ha celebrat a la mateixa finca de Can Domènech i ha comptat amb la participació del gerent del Parc de Collserola, Raimon Roda, el cap del servei de Medi Natural i Territori, Joan Vilamú, la vocal de Medi Ambient de l’EMD-Valldoreix, Susana Herrada.

El projecte, impulsat per Paul Domènech, compta amb el suport del programa Alimentem Collserola (projecte de Transició Agroecològica impulsat pel Consorci del Parc Natural de Collserola i desenvolupat per la cooperativa Arran de terra) i vol servir per incrementar els espais oberts en zones del Parc on no es pot fer agricultura o que son massa tancades per a que hi entri un ramat de cabres o ovelles. La prova pilot a Can Domènech és un primer pas per valorar la possibilitat que el ramat de rucs pugui anar rotant pels diferents espais de bosc adjacents a les finques agrícoles del Parc, sota vigilància i cura de la pagesia.

Els rucs que formen el nou ramat de Can Domènech provenen de decomisos i fins ara formaven part d’un ramat més gran establert a la muntanya de Montserrat i que és propietat del ramader Marc Arcarons, tècnic en silvopastura i responsable de la xarxa Ramats de Foc de la Fundació Pau Costa. En el disseny de la prova pilot als boscos de Valldoreix també hi han participat el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). Pel que fa a la construcció del tancat de 15ha, una tasca complexa per les característiques del terreny, hi han participat un bon nombre voluntàries i voluntaris de l’Associació Collserola Paisatge Viu i veïns i veïnes de Valldoreix. La instal·lació del tancat ha estat finançada parcialment a través d’una subvenció pels espais naturals de Catalunya del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Per tal que tothom pugi donar suport a aquest projecte la propietat de Can Domènech han posat en marxa una campanya d’apadrinament dels rucs, que vol fomentar la implicació i la participació de la ciutadania i permetre que els veïns i veïnes de Collserola contribueixin a la tasca de preservació de l’entorn natural i de prevenció d’incendis forestals.

Tornar a Actualitat

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedin

Notícies relacionades

30-11-2022

L’EMD presenta uns comptes per a l’any 2023 de 9,5 milions d’euros

28-11-2022

L’Asociación Anita i l’EMD-Valldoreix uneixen esforços per portar la musicoteràpia al domicili de pacients oncològics

18-11-2022

El suport al comerç local i la resolució de les afectacions del vial d’enllaç centren el debat en el ple de novembre de l’EMD

07-11-2022

L’EMD de Valldoreix renova per complert el seu web per donar un millor servei a la ciutadania

30 novembre 2022

L’EMD presenta uns comptes per a l’any 2023 de 9,5 milions d’euros

La Casa de la Vila de l’EMD de Valldoreix va acollir ahir dimarts 29 de novembre l’Audiència Pública de Pressupost, on va presentar els comptes per a l’any 2023 de la corporació municipal valldoreixenca. Els comptes per al proper any continuen marcats, com ja ha succeït enguany, per la contenció, fruït de la reducció d’ingressos derivada de la sentència sobre les plusvàlues. És per aquest motiu el pressupost valldoreixenc manté la tendència reduccionista iniciada l’any passat i rebaixa en poc més de 300.000€ el pressupost de l’any passat, que supera per poc 9,5 milions d’euros (9.558.993€) Amb tot, la titular de l’àrea econòmica de l’EMD, Lluïsa Muñoz, que s’estrenava en la tasca d’exposar el pressupost anual, ha garantit la capacitat inversora de la corporació valldoreixenca, atès que es compta amb prop de 2 milions de romanent de tresoreria desbloquejat.

Els comptes pel proper any, pel que fa al capítol d’inversions, preveuen una despesa de 41.000 euros que només responen a inversions reals ja compromeses, com les destinades manteniment informàtic, l’escola Ferran Clua i l’Escola Bressol. Com en el present exercici, la previsió del govern és anar incorporant els recursos per a inversió a mida que es vagin concretant els projectes, atès que es disposa de marge de maniobra amb el romanent de tresoreria desbloquejat. La concreció de quines han de ser les inversions que s’afrontaran el proper 2023 està pendent de la celebració d’una propera reunió entre l’equip de govern i l’oposició, on s’han de pactar els projectes prioritaris per a la vila durant el proper any.

Tornar a Actualitat

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedin

Notícies relacionades

30-11-2022

L’EMD presenta uns comptes per a l’any 2023 de 9,5 milions d’euros

28-11-2022

L’Asociación Anita i l’EMD-Valldoreix uneixen esforços per portar la musicoteràpia al domicili de pacients oncològics

18-11-2022

El suport al comerç local i la resolució de les afectacions del vial d’enllaç centren el debat en el ple de novembre de l’EMD

07-11-2022

L’EMD de Valldoreix renova per complert el seu web per donar un millor servei a la ciutadania