Cercador per paraules clau
25 novembre 2014

Endesa, l’ICAEN, l’Ajuntament i l’EMD de Valldoreix ultimen el soterrament de línies d’alta tensió

L’obra està finançada i impulsada per l’Ajuntament de Sant Cugat, l’EMD de Valldoreix i la Generalitat de Catalunya. La Companyia haurà eliminat, abans d’acabar l’any, més de 3 kilòmetres lineals d’infraestructura, amb 48 quilòmetres de cables aeris i 12 torres, que transcorrien dins la zona urbana del nucli de Valldoreix i Mira-sol. L’actuació compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya per reduir l’impacte de les infraestructures elèctriques en zones poblades.

Abans de final d’any haurà culminat el desmuntatge de les línies aèries d’alta tensió al seu pas per Valldoreix, dins del terme municipal de Sant Cugat del Vallès. Endesa està ultimant el soterrament, després de més de dos anys d’obres, que permetrà eliminar fins a 48 quilòmetres de cablejat aeri i un total de 12 torres.

Avui el president de l’EMD de Valldoreix, Josep Puig, l’alcaldessa de Sant Cugat del Vallès,Mercè Conesa, el director general d’Energia de la Generalitat de  Catalunya, Pere Palacín, i la directora general d’Endesa a Catalunya, Isabel Buesa, han visitat la zona i han presenciat el desballestament de la primera torre de totes, durant la darrera fase d’obres que permetrà retirar els suports i el cablejat encara existents i eliminar, així, l’impacte visual dela infraestructura. D’altra banda, el sòl ocupat per les línies d’alta tensió quedarà alliberat per a poder donar continuïtat a l’avinguda del Baixador.

Pel president Josep Puig la desaparició de les torres d’alta tensió de Valldoreix ‘és una fita històrica, ja que és una línia que té 101 anys i molta gent comentava que no les veuria desaparèixer. Hem aconseguit que les properes generacions no hagin de suportar el pas de les línies d’alta tensió pel mig de Valldoreix i per això celebrem que aquesta obra tiri endavant i que les línies desapareguin’.

L’actuació és fruit d’un acord signat el juliol del 2012 entre Endesa, l’Institut Català d’Energia –depenent del departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya–, l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès i l’EMD de Valldoreix. El finançament de l’obra, que té un cost de 3.930.000 €, ha quedat repartit de la següent manera: l’ICAEN aportarà 1,5 milions d’euros, l’EMD 1.468.000 i l’Ajuntament, 962.000 €. Atès que actualment la Generalitat de Catalunya de moment no pot fer front al pagament de la seva part, l’Ajuntament i l’EMD han avançat la quantitat de la Generalitat (900.000 l’Ajuntament i 600.000 l’EMD), ja que ja s’havia fet la reserva prèvia en els dos pressupostos. La Generalitat s’ha compromès a retornar aquesta quantitat.

Un cop finalitzin els treballs de desballestament, efectuats per Endesa, s’hauran eliminat tres quilòmetres de longitud d’infraestructura aèria, el que representa fins a 48 quilòmetres de cables, 12 suports de diferents mides en funció de l’orografia del terreny (des dels 35 als50 metresd’alçada), tres pòrtics dobles i uns 500 aïlladors. Tot plegat, des de la rambla del Baixador (Mira-sol) fins a arribar a la plaça de Can Cadena (Valldoreix).

Al seu lloc la Companyia ha estès tres quilòmetres de línies subterrànies, que a principis de novembre van entrar en servei, passant per la mateixa avinguda del Baixador, per on discorria el vol aeri, fins arribar al passeig de Rubí, el passeig Olabarria i la plaça de Can Cadena. A més, s’ha hagut de reconfigurar la xarxa d’alta tensió de la zona i modificar equips de les subestacions de Can Jardí (a Rubí), i de Penitents i de Sant Andreu (a Barcelona).

Un projecte llargament esperat

Així es dóna per acabat un projecte llargament reivindicat pels veïns i veïnes de Valldoreix i es fa realitat el compromís de l’Ajuntament de Sant Cugat i l’EMD de soterrar aquesta línia d’alta tensió. El soterrament eliminarà l’impacte visual d’aquesta instal·lació i suposarà una clara millora de la qualitat urbana d’aquest entorn.

Tornar a Actualitat

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedin

Notícies relacionades

09-02-2018

La torre d’alta tensió de la plaça de Can Cadena, objecte de treballs de millora de la línia elèctrica Rubí-Barcelona

23-02-2015

LA FESTA DE LA LLUM POSA PUNT FINAL A 101 ANYS DE RELACIÓ DE VALLDOREIX I MIRA-SOL AMB L’ALTA TENSIÓ

10-02-2015

Valldoreix i Sant Cugat celebren el soterrament de la línia d’alta tensió amb una festa ciutadana

12-01-2015

El primer pagament pel soterrament de l’alta tensió a arriba a Valldoreix