Cercador per paraules clau
23 setembre 2020

El celler i el trull de Can Monmany recuperen l’esplendor del seu passat agrícola

Una intervenció arqueològica coordinada conjuntament per l’EMD de Valldoreix i l’Ajuntament de Sant Cugat, copropietàries de la finca, ha permès localitzar un trull d’oli i dues premses de vi i oli del s. XIX. La troballa s’ha fet pública aquest dimecres en una visita conjunta de les dues administracions en què han participat el president Josep Puig i les vocals Susana Herrada, Elena Degollada i Anna Cano, per la part valldoreixenca, i la regidora santcugatenca Alba Gordó.

El projecte s’emmarca ens les tasques de recuperació dels diferents àmbits que conformen el llegat arquitectònic de Can Monmany. La descoberta posa de manifest el passat de la masia com a un dels centres de referència, a la comarca i al país, pel que fa a la seva activitat com a explotació vinícola i en la producció d’oli d’oliva.

El conjunt arqueològic que s’ha recuperat està format pel trull o molí d’oli, de tracció animal; dues premses de ferro de la dècada dels 60 del segle XIX, amb els seus corresponents dipòsits de decantació de l’oli/vi; una cisterna d’aigua que donava servei a tot el celler; restes de fonaments d’elements de suport per sustentar botes o tines de grans dimensions on emmagatzemar el vi; així com dependències annexes per a diferents usos.

La intervenció arqueològica, que ha permès la rehabilitació del celler i dels seus elements, forma part del conjunt de treballs de reforma dels espais interiors de la part de la masia dedicada a l’explotació agrícola. Aquesta actuació té per objectiu la recuperació de les sales interiors que conformen el conjunt per poder destinar-les a usos com una sala polivalent/aula, on la Cooperativa l’Ortiga pugui desenvolupar les seves activitats educatives per a escolars.

Un cop finalitzada la intervenció, que té un cost aproximat d’uns 30.000 euros, s’haurà de determinar com es concreta la museïtzació del celler i els elements recuperats i com aquest conjunt s’integra en el projecte educatiu que desenvolupa l’Ortiga, relacionat amb la pagesia, l’alimentació, el consum responsable i l’agricultura ecològica.

El proper dissabte 3 d’octubre a les 12h es farà una visita guiada oberta a la ciutadania, on podran conèixer l’espai i s’explicaran cada un dels elements recuperats. Inscripcions a bustia@valldoreix.cat

Tornar a Actualitat

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedin

Notícies relacionades

31-03-2022

Mas Fuster

31-03-2022

El Mas Roig

31-03-2022

Can Monmany

31-03-2022

Can Majó