Cercador per paraules clau
09 març 2021

Teatre i reivindicació feminista; així s’ha celebrat el Dia Internacional de la Dona a Valldoreix

El 8 de març, Dia Internacional de la Dona, s’ha viscut amb intensitat un any més a Valldoreix, malgrat les restriccions de reunió imposades per frenar els contagis de la pandèmia de Covid-19. Amb tot, des de l’EMD de Valldoreix no s’ha volgut deixar passar aquesta data tan assenyalada en el calendari i s’han organitzat diferents activitats per commemorar la diada feminista. La celebració va començar diumenge dia 7, vigília del Dia de la Dona, amb l’acte institucional a la Nau de Cultura i que va consistir en la lectura del manifest del 8M i la representació de l’obra teatral ‘Juicio a una zorra’, a càrrec de l’actriu local Maria Vancells.

Per fer la lectura pública de la declaració institucional promoguda per la Diputació de Barcelona, a la qual es va afegir l’EMD de Valldoreix, van pujar a l’escenari de la Nau de Cultura la vicepresidenta del Casal dels Avis, Montse Roura; la directora del Cau de Valldoreix, Almodis Ortega; i la presidenta de l’Asociación Anita, Carolina Amado. Durant el seu parlament les tres lectores van alçar la veu per reivindicar la necessitat de desterrar de la societat les desigualtats i les violències de gènere que han de patir les dones, uns fets que s’han vist incrementats durant la pandèmia de Covid-19 amb més precarietat i invisivilització pel col·lectiu femení.

Acte seguit va ser l’actriu Maria Vancells qui va pujar sobre les taules de l’equipament cultural per donar veu a Elena de Troia que, en aquest monòleg escrit per per Roger Cònsul, relata en primera persona la seva experiència vital i com des del seu naixement va ser utilitzada pels homes en el seu propi benefici. Durant més d’una hora l’Elena de Troia de Vancells va descriure amb intensitat com va ser obligada a casar-se, com la van raptar i la van violar i sobretot com va ser jutjada per la història per prendre una única decisió: seguir a l’home de qui estava enamorada, per sobre de totes les coses. És per tot això que Elena de Troia reclama que es reescrigui la història i pren el protagonisme desafiant tots aquells qui l’han jutjada.

Per a la jornada del 8M l’EMD de Valldoreix va preparar un acte intern a la Casa de la Vila, en què les vocals de la corporació municipal van tornar a llegir el manifest del Dia Internacional de la Dona. A la lectura també hi van assistir els companys vocals de Valldoreix i els treballadors de l’administració valldoreixenca. El dia va acabar amb l’edifici de la Casa de la Vila il·luminat de color lila per, durant tot el vespre, nit i matinada, seguir donant visibilitat a la commemoració del Dia de la Dona i recordar la necessitat de seguir lluitant cada dia de l’any en contra de la discriminació i la violència masclista.

Tornar a Actualitat

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedin

Notícies relacionades

14-11-2023

El Mercadet de Valldoreix es vesteix de lila el 25N contra la violència masclista

29-06-2023

Valldoreix llueix els colors de l’arc de Sant Martí per celebrar el Dia de l’Orgull LGTBI+

31-01-2023

L’EMD i Catalònia Creactiva renoven per 4 anys l’acord per a la integració laboral de persones en risc d’exclusió

09-03-2021

Teatre i reivindicació feminista; així s’ha celebrat el Dia Internacional de la Dona a Valldoreix