Cercador per paraules clau
03 novembre 2023

El president de Valldoreix porta al Parlament les reivindicacions de les EMD catalanes

El president de l’EMD de Valldoreix i també secretari de l’Agrupació d’EMD de Catalunya (AEMDEC), Juanjo Cortés, va comparèixer ahir dijous davant de la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament de Catalunya, per traslladar als diputats i diputades de comitè territorial les necessitats de les 65 entitats municipals distribuïdes per tot el territori català. La principal demanda expressada per Cortés va ser la urgència d’establir un marc normatiu propi de les EMD, que asseguri la seva governabilitat i que blindi el finançament de les competències, pròpies o delegades, que s’exerceixen des de les administracions més properes a la ciutadania. En aquest sentit, el secretari de l’AEMDEC també va insistir en la necessitat que les administracions supramunicipals tinguin una major sensibilitat cap a les entitats municipals, atès que en massa ocasions els càrrecs electes d’aquestes corporacions no són degudament reconeguts, o les convocatòries de subvencions no contemplen les EMD i, per tant, no s’hi poden acollir.

Derogació de LRSAL

Però no van acabar aquí les peticions del president i secretari, ja que també va aprofitar el seu parlament per carregar contra la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local (LRSAL) aprovada durant el darrer govern de PP i que, segons Cortés ‘significa una gran llosa pel món municipal, especialment en el cas de les EMD, pel fet que prohibeix la creació d’entitats municipals amb personalitat jurídica pròpia i capa la capacitat d’endeutament d’aquestes administracions, sota amenaça de desaparició’. Van ser aquests els arguments esgrimits per Juanjo Cortés per demanar a les diputades i diputats que facin força per derogar la llei com més aviat millor.

Nou sistema electoral

Un altre dels punts del full de ruta de les EMD de Catalunya és la modificació del seu sistema electoral que actualment és, segons Juanjo Cortés, ‘un sistema pervers, injust i que genera molta confusió en la ciutadania a l’hora d’anar a votar. També genera greus problemes de funcionament a les entitats descentralitzades. És un dels temes urgents a solucionar’. Juanjo Cortés va acabar la seva intervenció exhortant els diputats i diputades de la comissió a actuar al més aviat possible amb les paraules ‘les EMD no podem esperar més. Necessitem una regulació. Vostès tenen el manament estatutari i legislatiu per desenvolupar aquesta llei de les EMD i també els demanem que garanteixin les línies de finançament no deixant-nos fora de les convocatòries d’ajuts i subvencions, circumstància que tants entrebancs ens genera’.

Pots recuperar tota la intervenció clicant AQUÍ

Tornar a Actualitat

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedin

Notícies relacionades

03-11-2023

El president de Valldoreix porta al Parlament les reivindicacions de les EMD catalanes

03-06-2022

El Parlament de Catalunya insta a l’Estat a permetre que les EMD catalanes puguin accedir als fons NextGen

26-09-2014

L’EMD de Valldoreix serà la primera entitat municipal en tenir web de transparencia

19-03-2014

El llibre ‘L’organització d’àmbit territorial inferior al municipi a Catalunya’ veu la llum a Valldoreix